Er Behring Breivik i ferd med å vinne?

22.juli. En dato som får de fleste nordmenn til å grøsse. Norge mistet sin uskyld og det var en av våre egne som på verst tenkelige måte sviktet oss. Han angrep forsvarsløse ungdommer og forsvarte sine handlinger med å hevde at han gjorde dette for å demme opp for en enda større trussel en seg selv.

Så hva har vi, det norske folk, egentlig lært av dette? Jeg personlig mener at vi har lært overraskende lite. For jeg hadde et håp om at dette skulle føre til mer åpenhet, mer solidaritet og mer kjærlighet. Likevel er min sterke påstand at det motsatte har skjedd. Norge er i 2015 et land med mindre åpenhet, mindre solidaritet og mindre kjærlighet.

Terroristen Breivik ønsket at hans handlinger skulle føre til mer hat mot spesielt muslimene. I dag mener jeg bestemt at han har lyktes med det. Muslimske terrorister har ikke angrepet Norge. Det har en hvit etnisk nordmann gjort. Likevel er det muslimene som får unngjelde når vi nordmenn skal gi noen skylda.

Carl I. Hagen publiserte nylig en facebook-status som i grove trekk er en utstrakt sympatierklæring til islamfiendlige PEGIDA. Det er forbausende mange nordmenn som er enige med Hagen. Han mottar faktisk hyllest for sine fordomsfulle meninger og hans måte å skjære en hel gruppe over samme kam. Det er denne hyllesten av slike meninger som viser at terroristen Behring Breivik har vunnet, eller er i ferd med å vinne.

Jeg har selv sett, på min egen venneliste på facebook, at flere og flere deler Hagens og Breiviks syn på muslimer. Det er som en epidemi. Gradvis har hatet blitt større en kjærligheten. Flere og flere nordmenn mener Norge er under angrep av islam. Flere og flere nordmenn mener at muslimer burde kastes ut av landet bare fordi de er muslimer.

De politikerne som over tid har vært kritiske til islam og muslimer generelt, har blitt tøffere i sine uttalelser. Sikkert fordi de ser at de får mer og mer støtte for sitt syn. Vår regjering, bestående av Høyre og Frp, er også ute fra tid til annen og bygger opp under dette synet på islam og muslimer. I dag er jeg helt sikker på at det norske folk synes det er mye verre å kalle en person for rasist enn å være en. Det forteller oss noe om at grensene våre for hva rasisme er har endret seg.

Over tid, og spesielt etter 2011, har det blitt mer og mer aksept for meninger og holdninger som tidligere ble kategorisert som rasisme. Det vil si at den jevne nordmann har "mer å gå på" enn før. Det skal mer til for å bli kategorisert som rasist. Er det da slik at holdninger som for eksempel "arabere er mer aggressive enn oss av natur" har blitt stuereint? Jeg tror det.

Hvis man leser kommentarfeltene på nett så er det overraskende mye rasisme der. I dag er det å være "sosialist" mye verre enn å være "rasist". Det er det som ligger i folkedypet som gjelder. Det er dette vi nordmenn er med på å skape. I utlandet har Norge gradvis fått et dårligere rykte. Resten av verden har problemer med å forstå hva som skjer. De ser på Frp som et fremmedfiendtlig parti. De ser på kriminaliseringen av tigging som inhuman. De ser at Norge har forandret seg, og jeg tror de har rett. Jeg tror Norge etter 2011 er et land der hatet, i mange tilfeller, er større en kjærligheten.

Anders Behring Breivik ønsket at hans terroraksjon skulle få nordmenn til å "se lyset". Han ønsket at dette skulle sette i gang en debatt og at denne debatten gradvis skulle føre til et hvitere Norge, et Norge uten innvandrere, et Norge der islam ikke eksisterte. Han ønsket å skape frykt og hat mot spesifikke grupper.

Det er han i aller høyeste grad i ferd med å lykkes med.

 

#fremmedfrykt #Norge #abb #islam #muslimer #hat #kjærlighet #rasisme #solidaritet

8 kommentarer

Leiv Lenvik

18.02.2015 kl.09:50

Hei Kay Erling,

Dette var tragisk lesning, desverre, og et typisk RødGrønt oppgulp for å sverte de borgerlige som man har sett og hørt så mange ganger fra før. At du synker så lavt at du trekker paraleller mellom Norgeshistoriens største terrorist og Frp underbygger bare veldig akkurat det.

Dette er en religion som har vært grunnliggende i terrorhandlinger værden over, en religion som annerkjenner bla. grove brudd på menneskerettigheter. En religion som sakte men sikkert også begynner å få fotfeste i vårt eget land, stikk i strid med vår religion, kultur, verdier og normer. Men man skal altså ikke få være skeptisk til dette uten at rasisme-kortet dras opp, som du viser et perfekt eksempel på her. Det er ingen som ønsker fredelige, ufarlige, snille muslimer ut av landet, så lenge de tjener samfunnet og ikke gjør noe galt. Det er ikke snakk om å skjære alle under en kam, det er snakk om å åpne øynene og se konturene av en skremmend utvikling. Anbefaler deg forøvrig å se litt nermere på hva som egentlig utløste PEGIDA engasjementet til Max Hermansen. Når det gjelder tigge forbudet kan du ta en titt på denne: http://www.nettavisen.no/nyheter/--tiggerne-er-eliten/3619552.html

Kay Erling Ludvigsen

18.02.2015 kl.11:03

Hei!

Innlegget mitt er ikke ment som en direkte kritikk av de borgerlige. Det er ment å skildre hva jeg mener skjer i folkedypet, hvilke verdier og hvilke prinsipper jeg mener har endret seg. Jeg mener at grensen for hva som oppfattes rasistisk har endret seg, og jeg skriver om det. Jeg har heller ikke, slik som du påstår, trukket paralleller mellom ABB og Frp. Det eneste jeg sier er at Frp har et frynsete omdømme i utlandet, noe Frp selv innrømmer. De har til og med innkalt til internasjonal pressekonferanse for å rette opp i det inntrykket - uten at de har lyktes med det.

Tiggeforbudet er dypt umoralsk fordi det skjærer alle over en kam, også de som gir. Jeg er enig i at problemet med menneskehandel må løses, men vi kan ikke løse det med et slikt forbud. Jeg vil ikke havne i en situasjon der jeg er kriminell hvis jeg for eksempel gir en narkoman på gata en kopp kaffe eller en tjuekroning.

Mvh Kay Erling

Arve Klarness

23.02.2015 kl.00:36

Holdningene har alltid vært der. Men det er mer åpning for debatt på nettet slik at disse meningene kommer fram i lyset. Breivik er ikke skyld i terrorhandlingene til IS, terror mot Charlie Hebdo, skytingen i Danmark, Boko Haram etc. Det er ikke rasisme å være kritisk og skeptisk til en kultur og en religion som islam. Tvert i mot så er det fornuftig.

Jeg er selv AP'er, men synes at de filosofiske betraktninger om at Breivik har «seiret», er både amatørmessig, lite gjennomtenkt og direkte feil.

Å forvente mer åpenhet og kjærlighet pga en sinnsyk terrorhandling av en forkvaklet nordmann, er jo helt bak mål. Det eneste vi kan forvente er avsky mot handlingene hans. Noe mer bør ikke Breivik ha å si i samfunnet vårt. Jeg ber derfor partiet mitt om å roe ned ti hakk og slutte å opphøye Breivik og hans handlinger til noe mer enn det de er: Atle, voldelige, uakseptable. Det blir for dumt å dra det lenger enn det. Kutt ut å dra dram rasismekortet når folket er kritiske og skeptiske til kulturer, ideer og livssyn som åpenbart fører til en masse uheldige handlinger og levekår rundt om i verden.

Kjetil

23.02.2015 kl.01:29

At vår frykt og avsky mot muslimers religion er så sjokkerende og skremmende for deg, skjønner jeg pent lite av. Vår frykt og avsky mot islam er like godt begrunnet som din, eller ihvertfall dine partifellers frykt og avsky for Kristne og Deres religion. Den dagen du med lik kjærlighet og respekt, kan se på, omtale, støtte og omgås Kristne og Deres religion, på lik linje som du gjør med og for muslimer, er den dagen du skal få gehør fra meg, og sikkert store deler av de andre Anders Behring Breivik sympatisører, som du kaller oss. Til tross for at jeg avskyr alt ABB står for og handlingene han utførte.

Kay Erling Ludvigsen

23.02.2015 kl.11:24

Kjetil: Jeg har ingen frykt eller avsky for kristne og deres religion.

Kay Erling Ludvigsen

23.02.2015 kl.11:24

Arve Klarness: "Kutt ut å dra dram rasismekortet når folket er kritiske og skeptiske til kulturer, ideer og livssyn som åpenbart fører til en masse uheldige handlinger og levekår rundt om i verden. "
Det er denne generaliseringen jeg kritiserer i mitt innlegg. Det du skriver er etter mitt skjønn skremmende. Jeg kommer aldri til å skjære en hel gruppe over en kam basert på livssyn, hudfarge eller kulturell bakgrunn.

23.02.2015 kl.16:09

Kom over denne artikkelen via facebook. Siden personen som linket den tydeligvis ble litt flau over hvor mange som forklarte hvor feil den innstillingen er, kopierer jeg heller mitt svar over her.

" Man er da ikke enige med Bin Laden eller ISIS fordiom man ønsker å hjelpe andre folk som tifeldigvis er muslimer!!!! Men om man dyrker muslimhat og drar alle under en kam da gjør man faktisk det samme som både Hitler og Breivik, " - T.L.

Du ser ikke ironien i det utsagnet der? Å sammenligne folk med fordommer og skepsis mot Islam/muslimer er det samme som å støtte Breivik/Hitler sine meninger, men å støtte Islam/muslimer er av en eller annen grunn ikke det samme som å støtte IS/bin Laden?

Hvis en side automatisk støtter opp dens ekstreme elementer, så gjelder det for den andre siden også.

For å si det på en annen måte, så er det som å si at bare å være muslim betyr at man er en ekstremist, eller at hvis man tror på Gud så er man en fundamentalist. Svart eller hvit og ingenting imellom.

Og der ligger problemet. Folk er så jævla redd for å bli assosiert med den ene eller andre ekstreme ytterkanten at faktiske problemer blir oversett.

Man kan ikke si at innvandrere som prøver å presse sine lover og regler på samfunnet likså godt kan dra tilbake til landet hvor de lovene gjelder, for da er man automatisk fremmedfiendtlig. At slike lover er fullstendig uforenelig med et norsk samfunn er plutselig irrelevant.

Og Gud forby at noen prøver å påpeke at majoriteten av muslimer er helt normale folk som bare vil leve i fred og ro. Da er man IS sympatisør!

Den type generalisering du kritiserer er nøyaktig hva denne artikkelen fremmer.

Det er den samme idiotien som gjennomsyret USA etter 9/11. Patriot eller landshater og ingenting imellom.

Breivik har ingenting med dette å gjøre. Han var en syk mann med et forvridd syn på ting.

I underkant av 60(!) terrorhandlinger av muslimske ekstremister siden 2010 har derimot mye skyld i voksende fremmedhat og skepsis.

Konstante dødstrusler og voldelige reaksjoner på kritikk og fremming av verdier og normer som de fleste synes er forkastelige (konebanking, konebrenning, steining, hat mot homofile, teokrati, etc) er hva folk frykter. Ikke å ha en muslimsk nabo eller muslimske landsmenn. Og det er langt ifra en irrasjonell frykt. At det er muslimer som fronter disse verdiene er en tilfeldighet. Reaksjonene ville vært (og har vært) de samme om det var fundamentalistiske kristne (ala Westboro Baptist Church).

Den norske stat har gang på gang vist at de er enten inkompetent eller handlingslammet i møte med dette. Derfor går folk i Pegida marsjer. Derfor får folk ut frustrasjonene sine med ubehagelige og lite gjennomtenkte facebook statuser. Det er en frykt grunnet i at vår egen regjering virker fullstendig hjelpeløse eller uvillige til å ta et fast standpunkt og få fram løsninger, fordi da risikerer de kritikk fra andre land. Du vet.. den kritikken du påpeker som en fæl ting i artikkelen?

Erik

23.02.2015 kl.16:20

Kom på at jeg glemte å legge til navn og slikt på forrige kommentar (den lange), så gjør det her.

Skriv en ny kommentar

Kay Erling Ludvigsen

Kay Erling Ludvigsen

33, Lenvik

Leder i Finnsnes Arbeiderlag (Arbeiderpartiet). Interesser: Politikk, film, musikk. Vil gjøre verden til et litt bedre sted :)

Kategorier

Arkiv

hits